26.8.2016 - 11:57, Hanna Strandberg

Studentliv på Fjälldalsgatan på 1960-talet

Skolvardagen har dragit igång och SLS-bloggen dyker in i några studenters vardag i 1960-talets Helsingfors. Bland arkivets donationer finns en samling loggböcker som är skrivna under åren 1960–1967 av studeranden som bodde på Fjälldalsgatan i Tölö. Loggböckerna är rikligt illustrerade och de ger en inblick i studenternas vardag i 1960-talets Helsingfors, de stressar under tentperioder, hänger på Vasa nation, firar födelsedagar, går på bio och försöker få ekonomin att gå ihop. Inte så olikt studentvardagen idag alltså. 

De flesta som bodde på Fjälldalsgatan var hemma från Jakobstad och kände varandra från gymnasietiden. Bostaden på Fjälldalsgatan var en tvåa med skilt kök och badrum. Den delades av fyra unga kvinnor under största delen av tiden då loggböckerna skrevs. Boendekonstellationerna ändrades flera gånger under tiden loggböckerna skrevs, någon flyttade ut och någon annan flyttade in.

I loggböckerna får vi följa med bland annat Gitta, Bettan, Gitta K, Kia, Rabbe och Ritva. Också gäster skrev ivrigt i loggböckerna. De flitigaste skribenterna är Gitta och Bettan som delade rum åren 1958–1964. De ventilerar både glädjeämnen och frustration, och kommenterar ivrigt varandras skriverier. I ett utdrag från 2 oktober 1962 beskriver Gitta hur frustrerad hon är på sina studier ”Jag blir snart tokig! Studierna går mig på nerverna! Här sitter man hela dagen och kämpar med översättnings- och anteckningsarbete […] Sen ser man plötsligt att vissa satser förefaller bekanta. Slår upp i ”Förenta staternas Historia” och finner en direkt översättning av det man kämpat med hela dagen!!! Dessutom är den något bättre stiliserad. […] Jag är tokig!! Hysterisk!! Galen!! Arg!! Rasande!! Mm. mm. Frihet och demokrati!! Freedom and democracy!! Ve dig Columbus!!” Bettan skriver en snabb kommentar ”Gitta erhåller härmed 10- i vältalig ilska. Alltså berömligt. Bettan ev. magister någon gång i framtiden.”

Hösten 1963 är soffan ett stort glädjeämne och alla i kollektivet väntar ivrigt på att soffan ska anlända. Det dröjer längre än väntat men en torsdagskväll i september anländer soffan äntligen och till och med klockslaget skrivs upp i loggboken. ”19.9.1963 kl. 17.27 SOFFAN ÄR HÄR!!!” Senare samma kväll skriver Ritva: ”Livet är skönt just nu, soffan har kommit, solen skiner på tegelväggen här mittemot och i morgon är det fredag. Inga läxor väntar, bara en kopp kaffe på att bli utdrucken”

När man ser på loggböckerna idag påminner de lite om en blogg eller kanske om en persons ”vägg” på Facebook, där de egna vardagsobservationerna samlas med vänners kommentarer, tidningsartiklar, födelsedags- och bröllopsgratulationer och roliga bilder. En vägg som är platsbunden och mera privat men på liknande sätt skildrar vardagen.

Lägg till ny kommentar