2.10.2017 - 13:52, Nelly Laitinen

Stiftelser för ungdomens väl bland ballonger och bollhav

Den europeiska stiftelsedagen firades den 1.10 på Narinkens torg i Kampen. Ett femtontal stiftelser ordnade olika program för allmänheten under fyra livliga söndagstimmar. Det småruskiga vädret till trots var stämningen på topp både inne i stiftelsernas gemensamma stora tält och utanför, vid scenen på torget. För de minsta fanns bl.a. bollhav, käpphästbana, karusell, brandbil och vattenfärgsverkstad. För den mer bredare allmänheten fanns bl.a. ett kemiskt laboratorium, en aktivt pågående dialektinsamling, karikatyrmålning och information om miljövård.

Svenska litteratursällskapet deltog med gratisutdelning av den tvåspråkiga boken 1918. Minä olin siellä. Jag var där. Tvåhundra exemplar av boken om inbördeskriget hittade nya ägare. I synnerhet bokens inkluderande perspektiv (röda och vita med på lika villkor, svenska och finska med på lika villkor) fick positiv respons.

Det mest spektakulära på Narinken var utan tvekan kakinstallationen Kakpatrull, en skåpbil som invärtes var beklädd med gräddtårta längs med väggarna. Tårtbilen med tillhörande saftfontän bildade långa köer under dagens lopp och fotograferades ivrigt av turister.

Under de fyra timmarna var det dessutom oavbrutet program på stora scenen, allt från Arne Alligator (som sjöng både på finska och svenska) till Musta Barbaari och Lihamyrsky. Evenemangets höjdpunkt var stiftelsernas egen prisutdelning för innovationstävlingen Sekelskaparna; en tävling som efterlyst idéer som främjar ungdomars välbefinnande och delaktighet i samhället. Det var inga anspråkslösa summor som delades ut till de fem lyckliga pristagarteamen;  Ruskeat tytöt eller RT Lit, Integrify och Elämän peli fick 150 000 euro var för sina innovativa idéer, Someturva fick 500 000 euro och huvudpriset om 1,5 miljon euro gick till teamet Gutsy Go. Till de öronbedövande tonerna av Rocky (i scenen där han genomsvettig når högsta trappsteget) fick de vinnande teamen gå upp på scenen och emotta sina gigantiska checker och blombuketter. Mer om de vinnande idéerna kan du läsa här.

Stiftelsedagen firades även på andra håll i Finland och i mer än tjugo andra europeiska länder. Syftet med dagen är att informera om det arbete stiftelserna gör för allmänhetens väl.  Om man sammanfattar Stiftelsedagen 2017 på Narinkens torg så var inkludering och mångfald ett genomgående tema; flera av tävlingsvinnarna hade en inkluderande agenda och stiftelsernas eget tält präglades i hög grad av tvåspråkighet och kultur för alla.

Arne Alligator är en älskad figur på både finska och svenska. Foto: Nelly Laitinen
Arne Alligator är en älskad figur på både finska och svenska. Foto: Nelly Laitinen

Lägg till ny kommentar