26.1.2018 - 11:02, Martin Ginström

På bibliotekets hyllor: Zacharias Topelius Sagor

William Sellsing och hans katt. Illustration av Emilie Topelius. Sagor. Första samlingen, 1847
William Sellsing och hans katt. Illustration av Emilie Topelius. Sagor. Första samlingen, 1847

Författaren, journalisten, historikern med mera Zacharias Topelius gav ut sina första sagor för barn i fyra samlingar åren 1847-52. Här publicerades första gången välkända sagor som Kyrktuppen, Tomtegubben i Åbo slott och Björken och stjärnan. Det var små volymer (s.k. duodesformat som är mindre än en modern pocketbok) med två till fyra kolorerade bildplanscher som i själva verket hörde till de första barnboksillustrationerna i Finland. Den första samlingen illustrerades av författarens hustru Emilie, som också färglade de litograferade planscherna för hand. De tre övriga samlingarna har illustrationer av Berndt Godenhjelm. Emilie Topelius bilder har en naivistisk charm som saknas hos altartavelmålaren Godenhjelm, men tekniskt är hans litografier förstås mycket bättre utförda. Godenhjelm hade fått grafisk utbildning i Åbo och S:t Petersburg och var vid den här tiden lärare vid Finska konstföreningens ritskola i Helsingfors.

Zacharias Topelius Wipplusti (Berndt Godenhjelm).
Wipplusti och gubben i mån. Illustration av Berndt Godenhjelm. Sagor. Fjerde samlingen, 1852

Första samlingen av Sagor kom 1860 ut i en ny upplaga där några av sagorna bytts ut till andra. Den här gången var de illustrerade med svartvita xylografier efter teckningar av Alexandra Frosterus (senare Frosterus-Såltin), för övrigt också hon mest känd för sina många altartavlor. Det var en av de inkomstkällor som stod tidens konstnärer till buds. Efter det har de enskilda sagorna förstås levt vidare i otaliga sammanhang och utgåvor av Topelius verk.

Kyrktuppen. Illustration av Alexandra Frosterus. Sagor. Ny upplaga. Första samlingen, 1860
Kyrktuppen. Illustration av Alexandra Frosterus. Sagor. Ny upplaga. Första samlingen, 1860

Zacharias Topelius (1818–1898) centrala roll när Finlands nationella självförståelse utvecklades under 1800-talet kan knappast överskattas. Topeliussamlingen i Svenska litteratursällskapets bibliotek omfattar närmare 1 300 verk. Den baserar sig på Paul Nybergs samling av Topeliuslitteratur, som industrirådet Henrik Nyberg donerade till SLS 2003.

Med anledning av Zacharias Topelius 200-årsjubileum 2018 har SLS arkiv och bibliotek byggt upp en utställning med fotografier, brev och annat arkivmaterial. Här finns bl.a. minnesböcker med dikter av Topelius som spreds på detta sätt redan på 1800-talet. Utställningen finns i vitrinen utanför läsesalen på Riddaregatan 5. Man kan bekanta sig med den på SLS kundtjänsts öppethållningstider. Välkommen!

Kommentarer

Olli Petri Koponen
lör, 05/25/2019 - 14:18
Mikael Eloffson'Pernå -Åbo`Mikael Agricola`- __'

Lägg till ny kommentar