”Livet består av möten”

Författargården Abrams nya invånare Peter Lüttge och Dorothee Schulte-Basta vill föra samman människor och göra sitt hem till en plats för kultur och konst med fokus på det lokala.
I mars 2022 bytte kulturarbetaren och journalisten Peter Lüttge, med sambon Dorothee Schulte-Basta, det urbana Berlin mot den österbottniska landsbygden i Vörå. Han är SLS nya stipendiat i Abramsgården, som han tillsammans med Dorothee vill göra till ”ett litet men naggande gott kulturcentrum”.
Författargården Abrams, i Andkil, Vörå är en av traktens äldsta gårdar. SLS fick den genom köpmannen Matilda Westins testamente år 1990. Gården renoverades, och för trettio år sedan flyttade den första kulturarbetaren in – i enlighet med Westins önskan om att gården skulle bevaras och bli ett ”lämpligt och värdigt” författarhem. Hon brann själv för både litteraturen och den lokala folkkulturen.
I december 2021 valdes en ny stipendiat till gården: Peter Lüttge och hans sambo Dorothee Schulte-Basta. Båda är födda i Tyskland, men Peter har länge bott i Finland. Här har han bland annat jobbat för YLE och som lärare, manusförfattare och regissör. Strax före pandemin flyttade han till Dorothee i Berlin. Hon jobbar som avdelningschef för socialpolitik i Heinrich-Böll-stiftelsen som är tankesmedja för De Gröna i Tyskland.
Att flytta från Berlin till Vörå innebar en stor förändring, men har känts rätt från det att paret första gången besökte huset. De har många idéer för hur de ska förvalta Westins arv, och i fokus står hållbarhet: både social och ekologisk. De vill bidra här och nu, men också med något bestående för kommande generationer, med fokus på det lokala.
– Gården är ett fantastiskt ställe, säger Peter Lüttge. Ingen av oss är författare i meningen att vi bara sitter och skriver; vi vill öppna huset och göra det till en plats för kultur, konst, möten och människor. I första hand med fokus på Andkil, men med hopp om att bidra till något större som kan sprida sig som ringar på vattnet.
Evenemang inplanerade och kulturpersonligheter inbjudna
Lüttge och Schulte-Basta har ett stort kontaktnätverk, och har redan bjudit in en spansk konstnär och ett tyskt konstnärspar senare i år. En författare kommer att delta i Vörådagarna, den lokala festivalen i juli. De bjuder in personer som de tror kan passa in i samhället här, både med den konst de erbjuder och som personligheter.
De är vana vid att öppna sitt hem för andra.
–Livets mening är att umgås, säger Lüttge.
Genom att föra samman människor från olika branscher vill de bygga en grund för nya inspirerande projekt. Deras fokus är olika former av nutidskonst, men de vill att det skapas utifrån platsen, både Abrams och byn Andkil.
–Samtidigt tycker vi att det är viktigt att överraska och bidra med nya perspektiv och utmana bilden av vad konst är och kan vara.
De har ett helhetstänk där hela gården är viktig, och de har redan börjat renovera trädgården som anlades av gårdens första invånare, Tatiana Sundgren, men som är ganska vildvuxen i dag.
Paret har kontrakt på tre år, med möjlighet till två förlängningar. De kulturarbetare de bjuder in kommer att bo hos dem, som en del av deras tanke om ett öppet hem. De kallar det för artist in family. Det är farstukvisten, den så kallade lyktan, som mycket kommer att ske kring. Den representerar huset och de vill bjuda in till kulturmöten ”under lyktan”. Listan på de evenemang som de planerar är redan lång.
–Vi vill skapa bestående konst här, med och för byborna. Det här ska vara en plats för möten, en plats som syns och som folk vet om. För oss är gården det viktiga, det är den, inte vi, som ska vara stjärnan här, säger Peter Lüttge och Dorothee Schulte-Basta.
Denna text publicerades ursprungligen i SLS tidning Källan i juni 2022. Du kan läsa hela numret på publiceringstjänsten Issuu.
Lägg till ny kommentar