8.8.2017 - 15:51, Yrsa Lindqvist

”Fäst dig inte vid saker, vid det jordiska”När jag läser igenom svaren på frågelistan Återbruk (december 2016-maj 2017) undrar jag om kvinnor hanterar, planerar och organiserar familjens och hemmets alla prylar och kläder i större utsträckning än vad män gör? Merparten av dem som ämnet engagerade är kvinnor och det beror inte enbart på SLS arkivs samarbete med Marthaförbundet.

Lopptorgskarriärer inleds ofta i småbarnsskedet. Barnkläder och allehanda barnvårdsprylar är en inkörsport till återbruk som småningom också omfattar annat. Varor cirkulerar i Facebookgrupper, i återvinningscentraler och välgörenhetsorganisationer. Alternativen är många, näthandeln bedöms av många som mer lönsam än de fysiska lopptorgen. Men de senare kan vara roligare och upplevelsefaktorn är högre.  Näthandeln tar tid, man måste fotografera och lägga upp, posta och avhämta, eller bläddra i otaliga album om man är på jakt på något särskilt. Men i regel lönar det sig. I ett frågelistsvar beskrivs näthandeln som ett spel: man köper, säljer, budar, vinner eller förlorar.

I ett senare skede av livet är det många kvinnor som styr upp tömningen av dödsbon, föräldrarnas, svärföräldrarnas,  mostrars och fastrars. Senast då kommer insikten att det finns väldigt många föremål att ta ställning till. Man tycker i princip om tanken på kontinuitet i att ärva t.ex. möbler av den äldre generationen, men när alla tagit vad de vill bevara kan det ändå finnas mycket kvar. Då kontaktas en kommersiell tjänst som för bort resten av bohaget. Men ju fler minnen som är förknippade till det värdsliga desto tyngre är uppgiften. Det är minnena som räknas, inte föremålen i sig.

Mer om insamlingen Återbruk kan du läsa i december i SLS tidskrift Källan och i Tidskriften Martha. Håll utkik och följ oss på Facebook och Instagram.

Ett stort tack till alla 120 som delade med sig av sina tankar och erfarenheter och grattis till de tre vinnarna i lottdragningen Oona Haapamäki, Åbo, Matti Hokkanen, Rovaniemi och Maj-Britt Järvinen, Esbo.

Lägg till ny kommentar