21.4.2017 - 13:47, Hanna Strandberg

En musikskatt på nätet

En av SLS:s stora nätresurser är Finlands svenska folkdiktning, en databas med över 3000 melodier spelmansmusik. Databasen baserar sig för tillfället på tre volymer av samlingsverket Finlands svenska folkdiktning, Äldre dansmelodier (VIA1), Yngre dansmelodier (VIA2) och Bröllopsmusik (VIA3), men kommer att utökas efter hand med mera material. Finlands svenska folkdiktning består sammanlagt av 21 volymer finlandssvenskt folkloristiskt material som samlats in under 1800- och 1900-talen.

Förutom melodierna står också spelmännen och upptecknarna i en central roll i databasen. En av de stora insamlarna är Greta Dahlström (1887–1978) som bland annat är känd som kördirigent och musiklärare. I databasen finns 171 melodier som är upptecknade av Dahlström, allt från polskor och menuetter till valser och brudmarscher. Dahlström gjorde sin första insamlingsresa till Åboland 1923. I augusti 1939 är Dahlström i Pyttis och upptecknar spelmansmusik och visor. I reseberättelsen från Pyttis berättar Dahlström bland annat om Ida Korander, en blyg värdinna som mötte henne med mörka blickar, spelmannen Wilhelm Weurlander som skurat golvet inför hennes besök och spelman Brinkas som enligt egen utsago inte längre kunde spela för han hade för styva fingrar och dåligt minne. Vissa möten beskriver hon mycket detaljerat, här ett utdrag om spelman Viktor Renlund:

Spelmannen Viktor Renlund utanför sin stuga sommaren 1939. Fotograf okänd. SLS/Visor och spelmansmusik insamlat av Greta Dahlström
Spelmannen Viktor Renlund utanför sin stuga sommaren 1939. Fotograf okänd. SLS/Visor och spelmansmusik insamlat av Greta Dahlström

”Redan lördag kväll gick jag med Danielsbacka till en spelman, Renlund, som också ursprungligen är bonde, men nu bor han i en usel liten koja. Han var skygg till sitt väsen, men liksom familjen i övrigt, mycket älskvärd. Han kunde ett otal melodier [...]. Han spelade (också) olika vid bröllop förekommande nummer. Han var nog mycket musikalisk, hans röst hade omfattat tre oktaver sade han och han sjöng ännu med ljus tenorstämma. Han var dessutom visselkonstnär och kunde härma olika fågelläten. En gång hade han gått längs en väg och lockat en spillkråka med sig 8 km.”  

Dahlström tillbringade tre dagar hos Viktor Renlund och flera av de upptecknade melodierna finns med i de digitaliserade volymerna av Finlands svenska folkdiktning. I reseberättelsen klagar Dahlström på att en stor del av upptecknartiden gått åt till hennes lokala guides, Danielsbackas, pratande, sällskapets kaffedrickande och hallonätande men trots dessa tidstjuvar var hon nöjd med melodiskörden från besöket. Till exempel den här ungmorsskålen som spelades under allmogebröllopets avskedsceremonier är upptecknad under insamlingsresan 1939. Enligt Renlund framkallade melodin tårar bland bröllopsgästerna, speciellt bland gummorna.  

Kanske hittar du någon melodi till sommarens bröllop eller en melodi från din egen hemby i databasen Finlands svenska folkdiktning? Allt material är fritt tillgängligt så klicka in dig på webbplatsen och utforska spelmansmusiken i Svenskfinland.

Lägg till ny kommentar