24.11.2020 - 08:00, Michaela von Kügelgen

Bokåret som torkade in

Ulrika Hansson och Michaela von Kügelgen. Foto Janne Rentola , SLS

Det litterära året 2020 blev inte som någon planerat. Det ordnades inga fysiska bokmässor, knappt några författarträffar. Coronapandemin krävde en stor dos nytänk inom förlagsbranschen, skriver författaren och journalisten Michaela von Kügelgen, vars eget boksläpp blev helt annorlunda än planerat.

Andra veckan i mars insåg jag att det inte kommer att bli någon releasefest för min andra roman Nationen. Det var en fest som jag hade planerat i flera år. Jag hade bokat Nylands Nation i Helsingfors, tänkt sälja minst hundra böcker och festa natten lång på ett trångt dansgolv.

Det blev inte av. Precis som mycket annat i år.

Senare under våren blev det klart att det inte skulle bli någon bokmässa i Göteborg och i augusti ställdes också Helsingfors bokmässa om till en digital mässa.

Min egen releasefest flyttade till Zoom, och trots att det var jätteroligt var det inte alls samma sak.

Lycka och besvikelse

Mest ömmar jag för årets debutanter som blivit utan fester, så jag blir väldigt glad när jag ringer upp Ulrika Hansson som i höst debuterade med Jaktlaget på Schildts & Söderströms och kunde ordna bokrelease på sitt hembibliotek i Terjärv.

– Jag hade turen att kunna ha en releasefest, men många fester har torkat in. Det är jätteledsamt, säger Hansson.

För henne har debutanthösten blivit en salig blandning av lycka över att få debutera men också besvikelse över allt det uteblivna.

–  Man slås förstås av en harm över att det inte blev mässor och andra möten ansikte mot ansikte. Jag har ändå landat i att försöka göra det bästa av läget, men man behöver inte vara hurtig hela tiden.
 

Helsingfors bokmässa har varit hjärtat i bokvärlden för mig. Jag kan nog känna besvikelse över att jag inte fick vara där och träffa människor. -Ulrika Hansson-


För mig själv har coronaåret blivit ett pågående prövning för mitt optimistiska sinnelag. Jag flyttade fram releasefesten, men fick ställa in den igen. Jag börjar vara trött på att inget blir av.

Samtidigt är jag tacksam över att jag skriver böcker och inte till exempel spelar teater eller är musiker. Där är läget ännu värre. En bok är utmärkt sällskap om man ska isolera sig eller inte träffa folk.

Också siffrorna visar att bokförsäljningen har gått förvånansvärt bra i Svenskfinland i år – men mycket av försäljningen har flyttat ut på nätet. Året har varit tufft för många små bokhandlar.

Agneta Rahikainen. Foto Janne Rentola, SLS
Agneta Rahikainen. Foto: Janne Rentola, SLS

Virtuellt finlandssvenskt bokjippo

För SLS marknadsföringschef Agneta Rahikainen har året varit märkligt. Hon har i över femton år haft hand om det finlandssvenska programmet både på bokmässan i Göteborg och i Helsingfors som hålls i september respektive oktober.

– I ett ganska tidigt skede blev det klart att Göteborgs bokmässa blir digital. De signalerade också tydligt att de fokuserar på litteratur i Sverige, så den finlandssvenska närvaron föll i stort sett bort, berättar Rahikainen.

Däremot har turerna kring Helsingfors bokmässa varit otydligare. Beslutet att ställa om till en digital mässa kom först den 20 augusti – alltså två månader innan själva mässan skulle ha ägt rum.

Också programmet bantades ner ordentligt. På Helsingfors bokmässa ordnas vanligtvis 150 program på svenska, men under den digitala Helsingforsmässan streamades endast 16 samtal på svenska.

– Vi hade planerat hela mässan i vanlig ordning, samtidigt som vi sedan våren varit tvungna att tänka på både plan A och plan B, säger Rahikainen.
 

Bokström skapar intressanta möten mellan människor som annars inte hade pratat om samma saker – och därmed ett mer spännande program än vad en vanlig bokmässa kan erbjuda. -Agneta Rahikainen-


En fråga hängde ständigt med: Vad händer om mässan ställs in, vad kan vi göra i stället?

Svaret på frågan blev ett virtuellt finlandssvenskt litteraturevenemang, Bokström. Den första helgen i december streamas författarsamtal från SLS lokaler på Riddaregatan i Helsingfors.

– Bokström räddar situationen lite grann för författare och utgivare. Och också för frilansare som bokades till Helsingfors bokmässa som moderatorer. Nu får de en ny chans till jobb, säger Rahikainen.

Trots att alla dessa ansträngningar och nya idéer gör författaren i mig glad kan jag inte låta bli att tänka på att det ändå inte blir som vanligt. Också Rahikainen håller med.

– Ett livestreamat program är inte samma sak som att besöka en bokmässa. Mässorna har en enormt viktig social funktion, tänk på alla spontana möten, impulsköp som görs och alla böcker som signeras, säger hon.

Bokström kommer att omfatta 60 scenprogram, men med lite annan vinkling än mässorna brukar ha.

– Jag uppmanade förlagen att tänka på teman. Bokström skapar intressanta möten mellan människor som annars inte hade pratat om samma saker – och därmed ett mer spännande program än vad en vanlig bokmässa kan erbjuda.

Kreativa lösningar

Om man ska hitta något positivt i coronaeländet är det alla kreativa lösningar som uppstått.

Förlagen lockar med nya bokpoddar, virtuella samtal och hemleveranser. Också författarna har tänkt om. Till exempel Axel Åhman cyklade under sommaren från Vörå till Molpe tillsammans med författarkollegan Alfred Backa – med packningen full av böcker, naturligtvis. Även jag har cyklat runt i Helsingfors med böcker i väskan för att kunna erbjuda dem direkt till intresserade köpare.

Ulrika Hansson poängterar att det nu har dykt upp alternativ som man inte hittills använt sig av.

– Vissa digitala och virtuella satsningar kanske blir bestående och vi hittar nya forum. Det kan vara en positiv sak, säger hon.
 

Förlagen lockar med nya bokpoddar, virtuella samtal och hemleveranser.
 

Själv är hon mest besviken över att det inte blev någon bokmässa i Helsingfors. Eftersom Hansson jobbar på Kyrkpressen och Fontana Media har hon i flera år jobbat på mässan med bokförsäljning och intervjuer.

– Helsingfors bokmässa har varit hjärtat i bokvärlden för mig. Jag kan nog känna besvikelse över att jag inte fick vara där och träffa människor. Och förstås hade det varit roligt att vara på mässan och bli intervjuad när man en gång klämmer ur sig en roman.

Det är något jag verkligen kan hålla med om. I väntan på bättre tider får vi fortsätta mötas virtuellt och på boksidorna.

Litteraturevenemanget Bokström sänds direkt den 4–6 december från kl. 9–19. Du kan se direktsändningen på bokström.fi . Denna text är en av de artklar som publiceras i SLS tidning Källan före jul. Det nyaste numret utkommer 10.12 här.

Lägg till ny kommentar