8.12.2015 - 13:28, Nelly Laitinen

Arkivets minnescaféer

SLS arkiv har under hösten provat på ett nytt koncept, nämligen minnescaféer. Tanken var att med arkivet som utgångspunkt umgås på ett informellt sätt kring ett givet tema. Temat för hösten var också mycket tacksamt, nämligen mat. Det finns väldigt mycket att säga om mat!  Mat framkallar minnen och associationer, idéer och frågor. Det var också fritt fram för deltagarna att visa upp något recept eller en speciellt kär kokbok, eller rentav bjuda på något att äta.

Den första träffen ägde rum den 7.10 och då pratade vi om favoritrecept och kokböcker. Vi tittade på hur kokböckerna förändrats över tid och fick bl.a. smaka på falsk hummersoppa och äppelpaj, två av deltagarnas favoritrecept.

Den andra träffen handlade om kristider och kristidsmat. Några av deltagarna kom i håg krigstiden och de knappa förhållanden som rådde under vinter- och fortsättningskriget. På bordet fanns denna gång bl.a. en bytta med ”smör” tillagat enligt ett recept från 1918 (utdrygat med potatismjöl och mjölk, det gav ungefär dubbel sats i förhållande till mängden smör) och en Bostonkaka bakad enligt ett recept från 1943.

Den sista gången pratade vi om julmat. Nu fick vi smaka på tant Hannas småbröd, små ostpastejer, pepparkakor, konjaksrån och saffransdoftande julkusar! Till det bjöds på kryddig, vit glögg.

Juldoftande bakverk. Foto: Nelly Laitinen
Juldoftande bakverk. Foto: Nelly Laitinen


Det var glädjande att märka att de som kommit tidigare kom tillbaka, och för varje gång var vi några fler. Som flest var vi elva personer runt bordet. Det blev ett härligt varierande flöde av berättelser – om barndom och familjeliv, äktenskap och resor, kök och kryddor.

Som värdinnor för minnescaféerna fungerade Yrsa Lindqvist och Nelly Laitinen från SLS arkiv.

Lägg till ny kommentar