Svenska litteratursällskapet i Finland säilyttää, tutkii ja levittää tietoa Suomen ruotsalaisesta kulttuurista ja ruotsin kielestä.

Livestream: Makt och orostider

 

Holger Frykenstedtin stipendirahaston apurahat


Suomen Akatemia ja Svenska litteratursällskapet i Finland julistavat apurahoja haettavaksi Holger Frykenstedtin rahastosta. Apurahoja voivat hakea opinnoissaan menestyneet suomalaisten yliopistojen ja korkeakoulujen opiskelijat, joiden maisteritutkielman aihe käsittelee kulttuuria Suomessa tai 1700-luvun Ruotsia tai ruotsalaista romantiikkaa.

Hakemus tulee jättää sähköiseen hakupalveluun, joka on auki 1–30.9.2021. Apurahan suuruus on 2 000 euroa.

Lisätietoja

Tiedettä kaikille – Vaasan tiedekarnevaalit järjestetään marraskuussa 2021

Ensimmäiset Vaasan tiedekarnevaalit järjestetään 19.–20.11.2021 – kyseessä on kaksikielinen tapahtuma, jossa tutkijat tarjoavat tutkittua tietoa yleisölle eri tapahtumapaikoissa Vaasan keskustassa.

Tutkijat yliopistoista ja ammattikorkeakouluista voivat nyt tehdä omia ehdotuksia karnevaalien ohjelmaan. Voit ehdottaa ohjelmaan esimerkiksi esitelmää, keskustelua tutkimusaiheestasi tutkijakollegan kanssa, paneelikeskustelua tai stand-up-esitystä tutkimuksestasi. Ilmoita ohjelmaehdotuksesi tällä lomakkeella (ohjelman pituus n. 20 minuuttia) viimeistään 30.4.2021 klo 16. Samalla lomakkeella voit ilmoittautua myös Tiedekarnevaalien science slam -kisaan. Science slamissa tutkijat esittelevät tutkimustaan luovasti viidessä minuutissa, ja voittaja selviää yleisöäänestyksellä.

Karnevaalien suunnitteluryhmä valitsee ehdotuksista karnevaalissa esitettävät ohjelmat. Päätös ilmoitetaan viimeistään 15.6.2021.

Tiedekarnevaalit järjestävät Svenska litteratursällskapet i Finland, Vaasan yliopisto, Åbo Akademi Helsingin yliopisto/Oikeustieteellinen tiedekunta, Hanken Svenska handelshögskolan, Vaasan ammattikorkeakoulu Vamk ja Yrkeshögskolan Novia.

Vaasan tiedekarnevaalit kuuluvat Tutkitun tiedon teemavuoden 2021 ohjelmaan.

Kysymyksiin vastaa tapahtuman tuottaja Nina Edgren-Henrichson, avan.rqtera-uraevpufba@fyf.svif.sls@noshcirneh-nergde.anin .

Tutustu Maamme kirjan digitaaliseen editioon!

Zacharias Topeliuksen lukukirja Boken om Vårt Land (1875) ja sen suomennos Maamme kirja (1876) ovat muokanneet eri sukupolvien käsityksiä Suomesta ja suomalaisista 1870-luvulta alkaen.

Maamme kirjan digitaalinen editio (SKS ja SLS 2018) avaa Topeliuksen lukukirjan merkitystä ja taustoja sekä teokseen tehtyjä uudistuksia Suomen suuriruhtinaskunnan ajalta toisen maailmansodan aikaiseen Suomeen.

Aloita tästä

Lue Albert Edelfeltin kirjeet

Kaikki taiteilija Albert Edelfeltin äidilleen 1 310 lähettämät kirjeet ovat nyt ensimmäistä kertaa luettavissa puhtaaksikirjoitettuina verkossa osoitteessa edelfelt.sls.fi. Hyödynsimme tekoälytekniikkaa saadaksemme Edelfeltin kirjeet puhtaaksikirjoitettuun muotoon, joka mahdollistaa myös korkeatasoisen tekstinhaun.

Päivitettyyn julkaisuun on myös lisätty kirjailija Sirpa Kähkösen käännökset 232 kirjeestä, jotka ovat aiemmin julkaistu Anna Kortelaisen toimittamassa teoksessa Niin kutsuttu sydämeni – Albert Edelfeltin kirjeet äidilleen 1873–1901.

Tutustu julkaisuun