Keräämme, tutkimme ja levitämme tietoa Suomen ruotsinkielisestä kulttuurista.

Författarkväll 17.4 kl. 18.00: Krigets tysta offer

Livestream: Kulturanalys i skolan. Perspektiv och verktyg

 

Digitaalisesta rajavalvonnasta uusiin varakkaisiin eliitteihin – yksitoista hanketta valittiin Tulevaisuuden haasteet Pohjolassa -tutkimusohjelmaan

Yksitoista hanketta saa rahoituksen Tulevaisuuden haasteet Pohjolassa – ihminen, kulttuuri ja yhteiskunta -tutkimusohjelmasta. Rahoitettavat hankkeet käsittelevät ajankohtaisia yhteiskunnallisia aiheita digitaalisesta terveydestä ja oikeustieteistä ilmasto- ja kulttuurintutkimukseen. Rahoitussumma on yhteensä noin 10,5 miljoonaa euroa.

Tulevaisuuden haasteet Pohjolassa on seitsenvuotinen tutkimusohjelma, joka rahoittaa humanistista ja yhteiskuntatieteellistä tutkimusta Pohjoismaissa. Ohjelma suuntautuu 2000-luvun suuriin yhteiskunnallisiin haasteisiin sekä siihen, miten ne ymmärretään ja käsitellään pohjoismaisissa yhteiskunnissa. Ohjelma sai kevään aikana 449 hakemusta, ja nyt 11 niistä on valittu rahoituksen saajiksi.

Lue lisää osoitteessa futurenordics.org.

Livestream: Kulturanalys i skolan. Perspektiv och verktyg

 

Lue Albert Edelfeltin kirjeet

Kaikki taiteilija Albert Edelfeltin äidilleen 1 310 lähettämät kirjeet ovat nyt ensimmäistä kertaa luettavissa puhtaaksikirjoitettuina verkossa osoitteessa edelfelt.sls.fi. Hyödynsimme tekoälytekniikkaa saadaksemme Edelfeltin kirjeet puhtaaksikirjoitettuun muotoon, joka mahdollistaa myös korkeatasoisen tekstinhaun.

Päivitettyyn julkaisuun on myös lisätty kirjailija Sirpa Kähkösen käännökset 232 kirjeestä, jotka ovat aiemmin julkaistu Anna Kortelaisen toimittamassa teoksessa Niin kutsuttu sydämeni – Albert Edelfeltin kirjeet äidilleen 1873–1901.

Tutustu julkaisuun
 

 

Tutustu Maamme kirjan digitaaliseen editioon!

Zacharias Topeliuksen lukukirja Boken om Vårt Land (1875) ja sen suomennos Maamme kirja (1876) ovat muokanneet eri sukupolvien käsityksiä Suomesta ja suomalaisista 1870-luvulta alkaen.

Maamme kirjan digitaalinen editio (SKS ja SLS 2018) avaa Topeliuksen lukukirjan merkitystä ja taustoja sekä teokseen tehtyjä uudistuksia Suomen suuriruhtinaskunnan ajalta toisen maailmansodan aikaiseen Suomeen.

Aloita tästä