19.11.2021 - 08:00

Vuoden 2021 Fredrik Pacius -palkinnon saa säveltäjä, kirjailija ja pianisti Eero Hämeenniemi

Eero Hämeenniemi työskentelee sävellyksen dosenttina Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa. Hänet palkitaan luovasta, avarakatseisesta, kosmopoliittisesta ja monipuolisesta muusikkoprofiilistaan.

Svenska litteratursällskapet i Finland jakaa vuosittain Fredrik Pacius -palkinnon Fredrik Paciuksen muistorahastosta. 15 000 euron palkinto myönnetään henkilölle, joka edistää suomalaista musiikkielämää Fredrik Paciuksen hengessä.

Tänä vuonna palkinnon saa säveltäjä, kirjailija ja pianisti Eero Hämeenniemi luovasta, avarakatseisesta, kosmopoliittisesta ja monipuolisesta muusikkoprofiilistaan.

Palkintolautakunta toteaa, että Hämeenniemi on integroinut länsimaiseen modernismiin pohjautuvaan sävelkieleensä eteläintialaisen klassisen musiikin ilmaisutavan niin sävellysteknisesti kuin yhteistyössä karnaattisten muusikoiden kanssa. Hänen dialoginen näkemyksensä musiikista ulottuu myös jazziin ja improvisaatioon.

Eero Hämeenniemi opiskeli sävellystä Sibelius-Akatemiassa Helsingissä Paavo Heinisen johdolla ja valmistui säveltäjäksi vuonna 1978. Hän on opiskellut myös Puolassa, Italiassa ja Yhdysvalloissa sekä tehnyt opintomatkoja Intiaan. Hämeenniemi on säveltänyt muun muassa neljä sinfoniaa, kuoromusiikkia, viulukonserttoja sekä jazz- ja balettimusiikkia.

Hämeenniemi on myös kirjailija, joka on kirjoittanut värikkäitä kirjoja havainnoistaan Intiassa ja Italiassa, joissa hän oleskelee säännöllisesti. Kirjan Napolista etelään hän kirjoitti kotonaan Keravalla meneillään olevan pandemian aikana, kuten myös klarinettikonserton Klarinettiseikkailu. Henkilökohtaista musiikkifilosofiaansa Hämeenniemi on käsitellyt muun muassa kirjoissa Kun musiikki täyttää mielen ja Musiikin tulevaisuuden historia.

Hämeenniemi palkittiin Alfred Kordelinin säätiön Kalevala-palkinnolla vuonna 1990, ja hänen kuorosävellyksensä Nattuvanar voitti Unescon kansainvälisen sävellyspalkinnon vuonna 1994. Hämeenniemi on opettanut sävellystä Sibelius-Akatemiassa vuodesta 1984 ja on yksi Korvat auki -kulttuuriyhdistyksen perustajista.

Fredrik Pacius -palkinto jaetaan Fredrik Pacius -symposiumin yhteydessä Musiikkitalossa Helsingissä 19.11.2021 klo 16.00. Symposiumin järjestävät Suomen Musiikkiperintö ry, Taideyliopiston Historiafoorumi, Sibelius-Akatemian tohtorikoulu DocMus ja Svenska litteratursällskapet i Finland. Symposiumi näytetään suorana lähetyksenä osoitteessa uniarts.fi, jossa se on katsottavissa myös jälkikäteen.

 

Haastattelupyynnöt:

Eero Hämeenniemi
rreb.unzrraavrzv@tznvy.pbzmoc.liamg@imeinneemah.oree
+35845 359 4860

 

Lehdistökuva: Eero Hämeenniemi. Valokuvaaja: Saara Vuorjoki/Music Finland