20.11.2020 - 00:00

Vuoden 2020 Fredrik Pacius -palkinnon saa kapellimestari Nils Schweckendiek

Nils Schweckendiek on muun muassa Helsingin kamarikuoron taiteellinen johtaja ja Sibelius-Akatemian kuoronjohdon professori. Hänet palkitaan luovasta ja näkyvästä työstään suomalaisella musiikkikentällä.

Svenska litteratursällskapet i Finland jakaa vuosittain Fredrik Pacius -palkinnon Fredrik Paciuksen muistorahastosta. 15 000 euron palkinto myönnetään henkilölle, joka on edistänyt suomalaista musiikkielämää Fredrik Paciuksen hengessä.

Tänä vuonna palkinnon saa kapellimestari Nils Schweckendiek luovasta ja näkyvästä työstään suomalaisella musiikkikentällä. Perusteluissa todetaan, että Schweckendiek tunnetaan erinomaisena nykymusiikin tulkitsijana, jonka ansioluettelossa on satakunta kantaesitystä. Hän on myös nostanut esiin vanhempaa, unohduksiin jäänyttä suomalaista kuoromusiikkia.

Palkintolautakunta toteaa, että Schweckendiekin konserttiohjelmat ovat kunnianhimoisesti koottuja ja mielenkiintoisia, ja niissä on selvä yhteys nykyajan kulttuurikysymyksiin.

Nils Schweckendiek on syntynyt Saksassa ja varttunut Englannissa. Hän on opiskellut Cambridgessa, Freiburgissa ja Helsingissä. Schweckendiek debytoi kapellimestarina Suomen Kansallisoopperassa vuonna 2006. Seuraavana vuonna hänet valittiin Helsingin kamarikuoron taiteelliseksi johtajaksi.

Schweckendiek on kansainvälisellä urallaan muun muassa toiminut kapellimestarina Ulmin oopperassa vuosina 2009–2013. Hän on johtanut orkestereita, kuoroja ja musiikkikokoonpanoja Euroopan maissa, Yhdysvalloissa ja Kiinassa. Vuonna 2014 hänet nimitettiin Sibelius-Akatemian kuoronjohdon professoriksi. Vuodesta 2017 lähtien hän on johtanut Musiikkitalon Kuoroa.

Palkinto jaetaan 20.11.2020 klo 15.00 Suomen musiikkiperintö ry:n järjestämän Fredrik Pacius -symposiumin yhteydessä. Symposiumi ja palkintoseremonia näytetään suorana lähetyksenä osoitteessa sls.fi, jossa se on katsottavissa myös jälkikäteen.

 

Lehdistökuva: Nils Schweckendiek
Valokuva:Marco Borggreve