30.10.2018 - 08:00

SLS palauttaa arkistomateriaalia Viroon 86 vuoden jälkeen

Viron kansankulttuuriarkisto Eesti Rahvaluule Arhiiv (ERA) antoi vuonna 1932 vironruotsalaisen kokoelman säilytettäväksi Svenska litteratursällskapet i Finlandin arkistoon (SLS). Viron itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi SLS palauttaa tämän kulttuurihistoriallisesti arvokkaan aineiston Viron kansankulttuuriarkistoon.

– Olemme hyvin iloisia, että aineisto palaa historialliseen kotiinsa, sanoo Risto Järv, ERA:n johtaja.

Kokoelmaan kuuluu 1182 sivua kansanperinnettä ja kieltä koskevia viron- ja ruotsinkielisiä muistiinpanoja sekä karttoja, jotka on kerätty Viron ruotsinkielisen väestön keskuudesta vuosina 1895–1931. Aineisto muodostaa ERA:n ruotsalaisen kokoelman perustan.

Kokoelma annettiin SLS:n säilytettäväksi alun perin siksi, että vironruotsalaisen kulttuurin tunnettuutta Suomessa haluttiin lisätä SLS:n avulla. Kokoelma oli tarkoitus palauttaa Eesti Rahvaluule Arhiiviin mutta palauttaminen unohtui historian tapahtumien johdosta. Ensin puhkesi toinen maailmansota ja sen jälkeen Neuvostoliitto miehitti Viron.

– Meillä on hyvät ja läheiset yhteydet Viron kansankulttuuriarkistoon ja olemme iloisia siitä, että aineisto saadaan näin monen vuoden jälkeen palautettua sinne, minne se kuuluu, toteaa SLS:n arkistonjohtaja Kristina Linnovaara.

Eesti Rahvaluule Arhiiv on perustettu 1927 ja se on osa Eesti Kirjandusmuuseumia. ERA:ssa on kokoelmia myös Virossa asuvista ei-virolaisista kansallisuuksista, erityisesti fenno-ugrilaisista ryhmistä.

Arkistoaineisto on vuosien varrella karttunut sekä ammattilaisten folkloristien että laajan henkilöverkoston avulla käsittämään yli 1,5 miljoonaa dokumenttia. Folkloristisen arkistotoiminnan lisäksi ERA harjoittaa myös tutkimusta, sekä omissa hankkeissa että yhteistyössä muiden instituutioiden kanssa.

Aineisto löytyy verkosta

SLS on digitoinut palautettavan vironruotsalaisen aineiston. Digitaaliset kopiot luovutetaan yhdessä alkuperäismateriaalin kanssa Eesti Rahvaluule Arhiiviin. Aineistokokoelma on myös vapaasti käytettävissä Finna-hakupalvelussa (sls.finna.fi) muun SLS:n Virosta keräämän materiaalin kanssa. ERA saattaa aineiston käyttöön kokonaisuudessaan Kivikessä (kivike.kirmus.ee).

SLS:ssä vironruotsalaisilla on aina ollut erityinen asema. SLS:llä on ollut hallussaan vironruotsalaista arkistomateriaalia jo SLS:n perustamisesta lähtien.

Vanhin SLS:n arkistossa oleva vironruotsalainen aineisto kerättiin 1870-luvulla Svenska landsmålsföreningenin ohjauksessa. Vuoden 1900 tienoilla eli vuosisadan vaihteessa SLS:n omat kenttästipendiaatit tekivät keräysmatkoja Viron ruotsinkielisille seuduille. Silloin otettiin talteen murresanoja, kansanperinnettä ja kansanmusiikkia lähinnä Noarootsin niemimaalta, Vormsilta, Pakrin saarilta ja Vihterpalusta. Vuonna 1932 SLS lähetti matkaan niin kutsutun Viron retkikunnan, joka onnistui keräämään tuhansia sanalippuja, merkintöjä, piirroksia, valokuvia ja karttoja. Viimeisin retkikunta Viron ruotsalaisseuduille lähti matkaan vuonna 1980 kun Ann-Mari Häggman ja Lars Huldén keräsivät talteen murteita ja kansanperinneaineistoa.

Viron rannikkoseuduilla ja suurilla saarilla on ollut ruotsinkielistä väestöä jo 1200-luvulta lähtien. 1600-luvun puolivälissä maassa oli 10000 vironruotsalaista. Tänä päivänä Virossa on noin 300 ruotsinkielistä henkilöä.

- - -

SLS luovuttaa aineiston Viron suurlähetystössä (Itäinen Puistotie 10, Helsinki) järjestettävässä tilaisuudessa tiistaina 30.10. klo 14.00–15.30. Lehdistön edustajat ovat lämpimästi tervetulleita tilaisuuteen. HUOM., ilmoittautuminen etukäteen: riragf.uryfvaxv@zsn.rree.afm@iknisleh.stneve tai +358 9 6220260.

Lisätiedot ja yhteydenotot

Kristina Linnovaara
arkistonjohtaja, Svenska litteratursällskapet i Finland
xevfgvan.yvaabinnen@fyf.svif.sls@araavonnil.anitsirk , +358 40 168 8088
www.sls.fi

Risto Järv
johtaja, Eesti Rahvaluule Arhiiv
evfgb.wnei@sbyxyber.rree.erolklof@vraj.otsir , +372 51 904 371
www.folklore.ee/era

Kuvia lehdistölle:

Tutustu SLS:n monipuoliseen Viron materiaaliin osoitteessa sls.finna.fi