7.1.2019 - 08:00

Sara Stridsberg juhlapuhuja Svenska litteratursällskapetin vuosijuhlassa 5.2.

Ruotsalainen kirjailija Sara Stridsberg pitää juhlapuheen Svenska litteratursällskapet i Finlandin (SLS) vuosijuhlassa, joka järjestetään Helsingissä 5. helmikuuta. Stridsbergin puheen otsikkona on Det oförlåtliga (Anteeksiantamatonta).

Sara Stridsberg on yksi Ruotsin merkittävimmistä nykykirjailijoista. Hän teki läpimurtonsa vuonna 2006 romaanilla Drömfakulteten (Unelmien tiedekunta, 2018) ja on voittanut muun muassa Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon, Samfundet De Nion suuren palkinnon ja Selma Lagerlöf -palkinnon. Hän on myös ollut neljä kertaa ehdolla August-palkinnon saajaksi, viimeksi romaanillaan Beckomberga (2014), joka on julkaistu 2016 suomeksi nimellä Niin raskas on rakkaus. Stridsberg toimii myös näytelmäkirjailijana ja on sovittanut useita romaanejaan näytelmiksi.

SLS:n vuosijuhla on järjestetty Runebergin päivänä 5. helmikuuta vuodesta 1886 lähtien. Seura jakaa vuosijuhlassa useita kirjallisuuspalkintoja, joista suurin on Karl Emil Tollanderin palkinto. Tämä 40 000 euron arvoinen palkinto on yksi Pohjoismaiden suurimmista kirjallisuuspalkinnoista. Vuonna 2018 Tollanderin palkinto myönnettiin kirjailija Kjell Westölle. 

Vuosijuhla pidetään Helsingin yliopiston juhlasalissa. Juhlapuheiden ja palkintojenjaon lisäksi ohjelmassa on myös korkealaatuisia musiikkiesityksiä. Juhla lähetetään suorana Yle Areenassa, jossa se on katsottavissa myös jälkikäteen.

Vuosien varrella vuosijuhlassa on pitänyt juhlapuheen suuri määrä kirjailijoita, tutkijoita ja kulttuurihenkilöitä. Kirjailijoista juhlapuhujina ovat olleet muun muassa Selma Lagerlöf, Arvid Mörne, Eyvind Johnson, Klaus Rifberg ja Carina Burman.

Vuonna 1885 perustetun SLS:n tehtävänä on kerätä, tutkia ja julkistaa tietoa Suomen ruotsalaisesta kulttuurista sekä tukea kirjallisuutta ja humanistista ja yhteiskuntatieteellistä tutkimusta. SLS on yksi Suomen suurimmista yleishyödyllisiin tarkoituksiin lahjoitettujen varojen hallinnoijista. SLS:llä on noin 100 työntekijää Helsingissä ja Vaasassa.

Lisätietoja vuosijuhlasta antaa
Jonas Lång
kansliapäällikkö, Svenska litteratursällskapet i Finland
wbanf.ynat@fyf.svif.sls@gnal.sanoj , + 358 45 657 7422
www.sls.fi

Sara Stridsberg antaa rajatun määrän haastatteluja vierailunsa aikana Helsingissä 5. helmikuuta.

Haastattelupyynnöt tulee osoittaa SLS:n viestintäjohtaja Marika Mäklinille (znevxn.znxyva@fyf.svif.sls@nilkam.akiram , +358 40 739 0149).

Lehdistökuvia voi ladata osoitteesta albertbonniersforlag.se. Albert Bonniers Förlag/Valokuvaaja: Irmelie Krekin