Henrik Meinander

Kansallisvaltio

Ruotsalaisuus Suomessa 1922–2015
Suomen ruotsalainen historia -kirjasarjan päätösosa on vetävästi kirjoitettu esitys kansallisvaltio-Suomesta ja sen ruotsalaisuuden historiasta. Se kertoo kielivähemmistöstä ja sen suhteesta enemmistöön: alkuaikojen jyrkistä kiistoista, kiistoja seuranneesta pitkästä sovusta sekä viime vuosikymmenten ristiriitaisesta kehityksestä. Kirja piirtää laajan kaaren itsenäisyyden alkuvuosista nykyhetkeen.
Kansallisvaltion keskeisiä teemoja ovat ruotsinkielisen väestön oman identiteetin ja kulttuurin rakentuminen itsenäisessä Suomessa, väestöryhmän kehitys ja suhde kansalliseen kulttuuriin. Yhteydet Ruotsiin ja suomalaisuuden asema Ruotsissa ovat myös tarkastelun kohteina.
Sarjan kaksi ensimmäistä osaa, Ruotsin Itämaa (Kari Tarkiainen) ja Valtakunnanosa (Nils Erik Villstrand), ilmestyivät vuosina 2010 ja 2012. Kolmas osa, Max Engmanin palkittu Kielikysymys, julkaistaan 2018. Kolmannen ja neljännen osan käännöstyöstä vastaa Kari Koski.
Utgivningsår
2017
ISBN
978-951-583-369-3
Sidantal
347
Serie
Suomen ruotsalainen historia
Seriedel
4
Kansallisvaltio

Författarpresentation

Henrik Meinander (s. 1960) on Helsingin yliopiston historian professori ja kahden suuren tutkimushankkeen johtaja. Hän on keskittynyt tutkimustyössään urheiluhistoriaan, historiografiaan sekä Suomen ja Pohjoismaiden 1900-luvun historiaan. Hänen tunnetuin teoksensa lienee Suomen historia (2006), joka on ilmestynyt yhdeksällä kielellä. Meinander on aiemmin toiminut Helsingin Mannerheim-museon intendenttinä ja Tukholman Suomi-instituutin johtajana. Hän osallistuu aktiivisesti yhteiskunnalliseen keskusteluun ja toimii Hufvudstadsbladetin kolumnistina.

I samma serie

Ruotsin Itämaa
Kari Tarkiainen

Ruotsin Itämaa

Esihistoriasta Kustaa Vaasaan
2010
Ruotsin Itämaa käsittelee Suomen esihistoriaa, keskiaikaa ja 1500-lukua – aikaa, jolloin Ruotsalaiset ja kehittyvä Ruotsin valtakunta vakiinnuttivat asemansa Pohjanlahden itäpuolella.
Valtakunnanosa
Nils Erik Villstrand

Valtakunnanosa

Suurvalta ja valtakunnan hajoaminen 1560–1812
2012

Kirja koskettelee Suomen historian keskeisiä kysymyksiä: yhteiskunnan eliittiä ja sen asteittaista ruotsalaistumista, rahvaan elämää ja kielioloja sekä kirkkoa välittävänä tekijänä.

Kielikysymys
Max Engman

Kielikysymys

Suomen ruotsalaisuus 1812–1922
2018

Kielikysymys kertoo Suomen ruotsalaisuudesta autonomian aikana 1800-luvulla sekä itsenäisyyden alkuvuosina. Sen pääteemana on kolmiodraama, jossa kolme kieltä, suomi, ruotsi ja venäjä, kilpailivat johtavasta asemasta suuriruhtinaskunnassa.