Uusi kirja: Henrik Meinanderin teos kiteyttää suomenruotsalaisten nykyhistorian
12.5.2017 - 10:23

Uusi kirja: Henrik Meinanderin teos kiteyttää suomenruotsalaisten nykyhistorian

Suomen ruotsalainen historia -kirjasarjan päätösosa Kansallisvaltio on ilmestynyt suomeksi. Teos on vetävästi kirjoitettu esitys kansallisvaltio-Suomesta ja sen ruotsalaisuuden historiasta. Se kertoo kielivähemmistöstä ja sen suhteesta enemmistöön: alkuaikojen jyrkistä kiistoista, kiistoja seuranneesta pitkästä sovusta sekä viime vuosikymmenten ristiriitaisesta kehityksestä. Kirja piirtää laajan kaaren itsenäisyyden alkuvuosista nykyhetkeen.

Kansallisvaltion keskeisiä teemoja ovat ruotsinkielisen väestön oman identiteetin ja kulttuurin rakentuminen itsenäisessä Suomessa, väestöryhmän kehitys ja suhde kansalliseen kulttuuriin. Yhteydet Ruotsiin ja suomalaisuuden asema Ruotsissa ovat myös tarkastelun kohteina.

Itsenäisyyden alkuvuosina säädetyt lait loivat perustan Suomen kaksikieliselle julkisuudelle. Sotien välinen aika oli samalla myös jyrkkien ideologisten vastakkainasettelujen aikaa, joka päättyi toisen maailmansodan aikana syntyneeseen kielirauhaan. Sodanjälkeisen ajan Suomessa ruotsinkielisiä odottivat uudet haasteet. Ajalle olivat ominaisia suuret taloudelliset ja sosiaaliset muutokset, kansallisen yhtenäiskulttuurin vahvistuminen ja ruotsinkielisen väestön väheneminen. 1980-luvulta lähtien ruotsalaisuus on jälleen elpynyt ja kaksikielisyyden merkitys on oivallettu uudelleen, joskin samalla on ilmennyt suomalaismielisten uusia poliittisia hyökkäyksiä.

Sarjan kaksi ensimmäistä osaa, Ruotsin Itämaa (Kari Tarkiainen) ja Valtakunnanosa (Nils Erik Villstrand), ilmestyivät vuosina 2010 ja 2012. Kolmas osa, Max Engmanin palkittu Kielikysymys, julkaistaan 2018. Kolmannen ja neljännen osan käännöstyöstä vastaa Kari Koski.

Henrik Meinander (s. 1960) on Helsingin yliopiston historian professori ja kahden suuren tutkimushankkeen johtaja. Hän on keskittynyt tutkimustyössään urheiluhistoriaan, historiografiaan sekä Suomen ja Pohjoismaiden 1900-luvun historiaan. Hänen tunnetuin teoksensa lienee Suomen historia (2006), joka on ilmestynyt yhdeksällä kielellä. Meinander on aiemmin toiminut Helsingin Mannerheim-museon intendenttinä ja Tukholman Suomi-instituutin johtajana. Hän osallistuu aktiivisesti yhteiskunnalliseen keskusteluun ja toimii Hufvudstadsbladetin kolumnistina.


Henrik Meinander
Kansallisvaltio. Ruotsalaisuus Suomessa 1922–2015
Suomen ruotsalainen historia 4
Suomennos Kari Koski
347 s., kovakantinen, kuvitettu
Hinta n. 38 €. ISBN 978-951-583-369-3
Kansi Antti Pokela