Konstnärsbröderna von Wrights unika växtbilder för första gången i bokform
26.10.2017 - 10:33

Konstnärsbröderna von Wrights unika växtbilder för första gången i bokform

I Bröderna von Wrights växter publiceras 57 originalakvareller av Magnus, Wilhelm och Ferdinand von Wright, med en inledning och växtbeskrivningar av botanikern Bertil Nordenstam. Fem växtplanscher ur boken ställs ut på konstmuseet Ateneums Bröderna von Wright-utställning, som öppnar fredagen den 27 oktober.

Bröderna von Wright anses vara sin tids främsta inom fågel- och naturmåleriet i Norden. De växte upp utanför Kuopio i Finland och var senare verksamma både i Finland och i Sverige. Växtbilderna målades i Sverige och var ursprungligen avsedda att publiceras i planschverket Svensk botanik (1802–1843). Men växtplanscherna försvann 1849, och glömdes bort. Det kom att ta över hundra år innan botanikern Bertil Nordenstam, bland pressade växter i Naturhistoriska riksmuseets nordiska herbarium i Stockholm, återfann brödernas detaljrika illustrationer. Bröderna von Wrights växter är en fristående avslutning på serien Svensk botanik.

Bertil Nordenstam är professor emeritus i fanerogambotanik vid Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm sedan 1969. Han är ledamot av Kungl. Vetenskapsakademien och har publicerat skrifter inom systematisk botanik, floristik och vetenskapshistoria. 

Bröderna von Wrights växter 
Utg. Bertil Nordenstam
151 s., inbunden, illustrerad
Cirkapris 38 euro
ISBN 978-951-583-371-6
Omslag: Anders Carpelan