Forskarsalen hos SLS i Vasa
25.8.2016

SLS nyöppnar på Handelsesplanaden 23

Torsdagen den 1 september öppnar SLS en ny forskarsal och kundtjänst på Handelsesplanaden 23 i Vasa. SLS arkiv och SLS/Finlands svenska folkmusikinstitut som tidigare verkat på femte våningen i samma hus öppnar nya besökarutrymmen i gatuplan och utvecklar samtidigt sina tjänster för besökare och användare av arkivmaterial, referensbiblioteket och fonoteket.

– Vi hoppas att många ska upptäcka och besöka vår nya forskarsal där man kan söka och studera fotografier, läsa handlingar och dokument eller lyssna och titta på inspelningar ur arkivsamlingarna, säger enhetschef Katja Hellman som leder Samlingarna i Vasa där både det tidigare Österbottens traditionsarkivets och folkmusikinstitutets samlingar och arkiv ingår.

Arkivmaterial som bevaras i samlingarna i Vasa är insamlat, dokumenterat och donerat material som berör lokalhistoria och traditioner från svenska Österbotten och material om folkmusik och folkdans från hela Svenskfinland. Förutom samlingarna i Vasa kan man genom kundtjänsten också söka uppgifter om material som bevaras i samlingarna i Helsingfors och studera många både äldre och nyare samlingar i Helsingfors digitalt och på mikrofiche.

Referensbiblioteket som är öppet för alla innehåller en unik samling litteratur särskilt inom folkmusikens område, speciallitteratur inom etnologi och folkloristik och lokalhistoriska publikationer. I besökarutrymmena finns också ett fonotek där man kan lyssna på utgiven folkmusik och andra inspelningar.

Forskarsalen är öppen tisdagar, onsdagar och torsdagar klockan 10–16. Arkivets och folkmusikinstitutets personal svarar på frågor om samlingarna och vägleder användaren i arkivsökningarna.

Information om SLS kundtjänst i Helsingfors och Vasa

Sök i SLS arkivs huvudkatalog

Sök i SLS bibliotekskatalog