SLS efterlyser folkmusikbilder
3.12.2018

SLS efterlyser folkmusikbilder

Har du fotografier av spelmän, vissångare och folkmusiker i din ägo? 

I Svenska litteratursällskapets arkiv finns bilder av spelmän, vissångare och folkmusiker fotograferade i olika sammanhang. Bilderna är delvis tagna inom ramen för folkmusikinstitutets fältarbete, men i arkivet finns också fotosamlingar som donerats både av privatpersoner och av amatör- och proffsfotografer.

Nu vill vi utöka samlingarna. Vi vill i första hand få in fler bilder som tagits i mindre, lokala sammanhang, men också bilder från de större spelmansstämmorna.

Har du negativ, diabilder eller framkallade foton som du vill donera till arkivet? Ta då kontakt med:
Birgitta Eklund-Strang (birgitta.eklund-strang@sls.fi, 06 319 56 04) eller
Synnöve Svanström (synnove.svanstrom@sls.fi, 06 319 56 03)
vid SLS/Finlands svenska folkmusikinstitut.

Donerade bilder införs i SLS arkiv och får användas av forskare och övriga intresserade.

 

I samband med att du donerar fotografierna vill vi att du berättar om dem. Berätta när, var, i vilket sammanhang och av vem de enskilda bilderna tagits. Vi vill också få veta namnen på personerna / grupperna som syns på bilderna. Då du berättar om bilderna medverkar du samtidigt till att skriva spelmansrörelsens historia.

Ett urval av de bilder som skickas in till oss kommer att användas för att uppmärksamma Finlands svenska spelmansförbunds 50-årsjubileum 2019. De kommer bl.a. att användas

  • för ett jubileumsnummer av Fiolen min (nr 2/2019)
     
  • för en digital utställning som ger glimtar från förbundets verksamhet under gångna 50 år. Utställningen visas på sommarens spelmansstämma i Tjöck. För att få ett intressant urval behöver vi din hjälp.
     

Insamlingen pågår till slutet av februari.