Nu kan du som är studerande boka gratis stadsvandringar via SLS
26.4.2017

Nu kan du som är studerande boka gratis stadsvandringar via SLS

Studerande – känn din studiestad och boka en stadsvandring för din ämnesförening, fakultetsförening eller studentnation!

Vilka är de äldsta gatorna i Helsingfors? Varför protesterade borgarna mot att stadens centrum skulle byggas i sten? Vem var Kajsa som gett Kajsaniemi sitt namn? Varför sprängde studenter en stinkbomb i trappuppgången i Unis huvudbyggnad 1935? Vad betyder den märkliga texten ovanför Nylands Nations dörr? Varför var skådespelarna på Svenska Teatern tvungna att tala rikssvenska?

Svenska litteratursällskapet erbjuder guidade vandringar i Helsingfors för studerande. Vår guide, historikern Magnus Rask berättar på ett underhållande sätt om hus och händelser, människor och skeenden, goda tider och dåliga i Helsingfors under gångna tider. Välj den ena av två vandringar eller delta i båda: Helsingfors före 1917 och Svenska rum

Under vandringen Helsingfors före 1917 berättar Magnus om hur staden växte från en liten vindpinad by på Estnäset till Finlands huvudstad med liv och rörelse på gator och torg.

Under vandringen Svenska rum hör och ser du vad det svenska i staden varit och vad det är, men du får också veta om förhållandena mellan språkgrupperna, om sämja och konfliker och om att allt inte är så entydigt som det verkar. Berättelserna om Helsingfors ger dig kunskap och anekdoter som gör att du ser på staden med nya ögon.

Vandringarna är gratis för grupper på 5–15 personer, men kräver bokning minst två veckor i förväg.

Vandringarna tar ca 1 ½ timme.

Vi kan också erbjuda vandringar på engelska för t.ex. utbytesstuderande.

 

Bokningar till forskningsadministratör Kajsa Rytikoski, kajsa.rytikoski@sls.fi eller 09 618 77 119