10.5.2017 -
13:00 till 16:00

SLS i Vasa, Handelsesplanaden 23, Vasa

Vi firar den första nationella folkmusikdagen!

Fira den första nationella folkmusikdagen hos SLS i Vasa!

Onsdagen den 10.5 firas den nationella folkmusikdagen för första gången. Det här uppmärksammar SLS/Finlands svenska folkmusikinstitut med öppet hus kl. 13–16 på Handelsesplanaden 23, Vasa.

Under eftermiddagen kan du besöka oss och bekanta dig närmare med de folkmusikaliska samlingarna i vårt bibliotek och fonotek och söka efter arkivmaterial i samlingen för folklig musik- och dansutövning i arkivets databas. Under dagen spelar vi finlandssvensk folkmusik och visar ett folkmusikrelaterat bildspel. Folkmusikinstitutets skivor, låthäften och böcker finns som vanligt till försäljning i kundtjänsten.

Dagen till ära publiceras även två skivor på nätet ur SLS/Finlands svenska folkmusikinstituts skivserie, Folkmusik från Finlands svenskbygder, bl.a. på musikstreamingtjänsten Spotify. Först i tur är folkmusikgruppen Rosenfink med debutskivan Rosenfink (2013). Senare i veckan publiceras gruppens julskiva Stråla stjärna ren och klar (2015). Fler skivor kommer att publiceras på nätet under hösten 2017.

Rosenfink består av folkmusikerna Juulia Salonen (sång, flöjter kantele), Pauliina Pajala (5-strängad fiol, nyckelharpa) och Jarmo Romppanen (gitarr, mandolin, sång). På skivorna har gruppen använt sig av insamlad folkmusik, uppteckningar och inspelningar ur SLS arkiv. Materialet har de arrangerat i en personlig dagsaktuell folkmusikstil.

Mer information om Folkmusikens dag hittar du här.

Folkmusikens dag firas 10.5 i hela Finland.