22.10.2015 - 10:00 till 25.10.2015 - 18:00

Helsingfors Mässcentrum, Mässplatsen 1, Helsingfors

SLS på Helsingfors bokmässa

Välkommen till Helsingfors bokmässa! SLS finns i monter 6m99 i den finlandssvenska avdelningen. 

Under bokmässan kan man fynda SLS böcker, vykort och cd-skivor med folkmusik till förmånligt mässpris.


SLS program

Fredagen den 23 oktober

Tottiscenen

12.30–13.00 Dialekt och annat talspråk
Vilken är skillnaden mellan dialekt och natiolekt? Ann-Marie Ivars och Jan-Ola Östman samtalar kring frågan om det finns det stora regionala skillnader mellan finlandssvenska i norr och i söder. Wivan Nygård-Fagerudd intervjuar.

15.00–15.30 Bertel Gripenberg – död eller levande?
Bertel Gripenberg var under sin livstid en hyllad författare men efter andra världskriget omvärderades hans författarskap av både politiska som estetiska skäl. Anna Möller-Sibelius intervjuas av Katarina Gäddnäs.


Edith Södergran-scenen

16.00–16.30 Vilka konsekvenser fick Nokia-boomen?
Carl-Gustav Lindén, aktuell med boken om Nokias galna år, och Henry Wiklund, aktuell med en bok om Svenska litteratursällskapets ekonomiska förvaltning, möts i ett samtal om pengar, makt och kultur. Peik Henrichson intervjuar.


Söndagen den 25 oktober

Edith Södergran-scenen

12.00–12.30 Axel, Adolf och Jean
Jean Sibelius var en aktiv brevskrivare och hans kontakter med Axel Carpelan är väldokumenterad. En annan viktig vän var författaren Adolf Paul. Fabian Dahlström i samtal med Wivan Nygård-Fagerudd.

14.00–14.30 De finska romernas historia
Romer har funnits i Norden i närmare 500 år men det är lite som skrivits om deras historia och kultur. Panu Pulma berättar om hur romerna bevarat sin starka identitet i ett samhälle som inte alltid varit särskilt gästvänligt. Peik Henrichson intervjuar.


Sibelius-scenen

14.00–14.30 Sibeliuksen päiväkirjat
Taiteilijaelämä oli rankkaa myös Jean Sibeliuksen aikana. Päiväkirjassaan hän valittaa huonoista arvosteluista ja huonosta rahatilanteesta. Sibeliuksen päiväkirjat 1909–1944 ovat juhlavuoden kunniaksi ilmestyneet suomeksi. Kirjailija Fabian Dahlström keskustelee Wivan Nygård-Fageruddin kanssa.

 

Följ det svenska programmet på Helsingfors bokmässa!

Följ Helsingfors bokmässa på Facebook!

Följ Helsingfors bokmässa på Twitter!

Hela svenska programmet på årets bokmässa kan ses här:
PDF iconSvenska programmet på  Helsingfors bokmässa 2015

 

Se Svenska Yles direktsändning från Edith Södergran-scenen på Yle Arenan

 

Helsingfors bokmässa satsar främst på inhemsk litteratur men har blivit med åren alltmer internationell. SLS deltar årligen i bokmässan i Helsingfors. SLS har även en viktig roll i koordineringen av programmet på svenska och i uppbyggnaden av den gemensamma avdelningen Den finlandssvenska boken.

Den finlandssvenska satsningen på bokmässan hör i dag till de största kulturevenemangen på svenska i Finland, och finansieras gemensamt av SLS, Svenska kulturfonden och föreningen Konstsamfundet.

SLS på Helsingfors bokmässa