11.1.2019 -
10:00 till 16:00

SLS i Helsingfors, Riddaregatan 5, Helsingfors

Seminarium: Modiga kvinnor

Hösten 2017, då Finland fyllde 100, utkom ovanligt många biografier, av vilka ovanligt många handlade om män. I dagstidningen Helsingin Sanomat listades exempel på finländska kvinnor som kunde komma ifråga för en biografi.

På seminariet ”Modiga kvinnor” inom ramen för Vetenskapsdagarna i Helsingfors vill Svenska litteratursällskapet lyfta fram sex modiga finländska kvinnor som haft en betydelse både nationellt och internationellt. Därutöver uppmärksammar vi barnmorskor och kvinnor som engagerat sig i #metoo-rörelsen.

 

Sofia Häggman presenterar antropologen Hilma Granqvist, som studerade bl.a. äktenskap och familjeliv under ett flertal resor i Palestina och annanstans i det arabiska Mellanöstern. Den internationellt kända Granqvist hörde till de första finländska antropologer som ägnade sig åt ”deltagande observation”, men hon motarbetades på hemmaplan. Hilma Granqvist vad god vän med den betydligt äldre konstnären och författaren Helena Westermarck (1857–1938), som vi får höra Julia Dahlberg berätta om.

Vi får vidare höra Mia Åkerfelt berätta om Ålandsbördiga byggmästaren Hilda Hongell, som präglat Mariehamn med sin byggnadskonst. Erkki Tuomioja berättar om sin mormor, författaren och politikern Hella Wuolijoki, och om hennes väninna Aino Malmberg, politiskt aktiv författare och feminist på vänsterkanten. Minna Maijala berättar om Minna Canth, en av Finlands största författare. Om modiga barnmorskor talar Kirsi Vainio-Korhonen medan Ebba Witt-Brattström berättar om modiga kvinnor som går till angrepp mot sexuella trakasserier.

 

PROGRAM


10.30 Sofia Häggman: Hilma Granqvist, Palestina och modet att välja sin egen väg

11.00 Julia Dahlberg: Bättre att bliva slagen ihjäl för det man haft en egen tanke. Helena Westermarck och konstnärens samhällsansvar

11.30 Mia Åkerfelt: En pionjärkvinnas strategier – Byggmästaren Hilda Hongell och hennes karriärmöjligheter i 1890-talets Finland

12.00 Lunch

13.15 Ebba Witt-Brattström: MeToo som vittneslitteratur

13.45 Erkki Tuomioja: Hella Wuolijoki och Aino Malmberg – två modiga kvinnor i kampen för Finlands rättigheter

14.15 Kaffe 

14.45 Kirsi Vainio-Korhonen: Barnmorskor – frimodiga yrkeskvinnor på 1700-talet

15.15 Minna Maijala: Sårbar men stark – Minna Canths kvinnliga historia i männens värld


 

Seminariet är en del av Vetenskapsdagarna i Helsingfors. Evenemangen är gratis och öppna för alla.

Missa inte heller vårt program under Vetenskapens natt den 10 januari, Våga göra, våga vara: Om civilkurage och vardagsmod, feghet och rädsla!

 

 

Seminarium Modiga kvinnor