En bit rågbröd

fredag, maj 5, 2017 - 09:36
Nelly Laitinen

Garderoben på Riddaregatan fylldes av färgglada jackor under två livliga dagar, 27.4 – 28.4. Nästan trehundra fjärdeklassister från tolv olika skolor – vissa av dem dessutom glatt utklädda till renar, prinsessor, tigrar, gasmaskbeklädda soldater etc. p.g.a. Valborgsfestligheter i skolan – besökte SLS för att höra om tiden 1917 – 1918. Detta ordnades med tanke på  klassernas kommande tidsresa på Hertonäs gård, ett evenemang som årligen arrangeras där av Föreningen för Drama och teater (DOT).

När barnen hängt av sig sina jackor fick de Finska statens brödkort 1918 i sin hand. De flesta fick en ljusblå kupong, några enstaka en ljusbrun. De fick order om att ta väl vara på den eftersom den skulle behövas senare. Kupongen väckte nyfikenhet, barnen studerade den noga och frågade otåligt: ”Varför har vi fått Finska statens brödkort?”

Foto: Nelly Laitinen



Efter DOTs inledande ord om den kommande tidsresans idé, och museilektor Anna Finniläs (Helsingfors stadsmuseum) historiska tidsram med berättelser och bilder från krigets Helsingfors, inleddes den avslutande workshopen med att barnen fick prata en stund om smörgåsar. Vem äter smörgåsar? Många händer sträcktes upp. Hur många äter ni per dag? Tre! Fyra! Jag äter hela tiden smörgås! Vad tycker ni om för pålägg, vem tycker om ost? Många tyckte om ost. Vem tycker om korv/leverpastej/grönsaker/ägg? Alla pålägg hade sina ivriga anhängare. I takt med att påläggen minskade blev händerna färre. Den sista frågan lydde ”Vem äter bara hårt bröd utan någonting alls på?” Några få. Så kom vi in på 1918, matbristen, ransoneringssystemet och den aktuella brödkupongen. Den var riktig och fanns bevarad i arkivet. Den ljusblå kupongen berättigade en person till att få köpa 20 gram hårt rågbröd per dag, den mer sällsynta bruna var en brödkupong för sjuka och berättigade till 40 gram färskt rågbröd. Ransonen för de sjuka var alltså större, och brödet bättre och godare.

Lågstadieeleverna köar för att få sin dagsranson bröd. Foto: Nelly Laitinen

Så fick barnen ställa sig i kö för att få sin riktiga dagsranson bröd. Man skulle dessutom bocka eller niga och säga ”Tack fru Lindholm” enligt gångna tiders etikett. Vilket barnen snällt gjorde. De flesta fick en skiva knäckebröd (”Jess! Knäckebröd!”) medan de lyckligt lottade ”sjuka” fick en bit färskt rågbröd. Aldrig har man väl sett en sådan glädje över en bit rågbröd utan smör!

"Tack fru Lindholm!" Foto: Nelly Laitinen

Några skolklasser åt sin vägkost i SLS café. Vad var väl en bit rågbröd i jämförelse med vad eleverna själva dukade fram: mellanmålskex med chokladsmak, smoothies på exotiska frukter, semlor med chorizo och stekt ägg, köttpiroger, saft med colasmak...



Tvärt emot vad man skulle kunna tro togs brödbiten ändå både högtidligt och artigt emot, och flera av barnen såg lite förundrade ut; var det här faktiskt det enda man fick?

Mellanmål 2017. Foto: Nelly Laitinen

För mer information om DOT och de tidsresor de arrangerar: http://www.dotdot.fi/start/

Kommentarer