Finska kriget 1808–1809 och spelet Krutdurken

Webbspelet Krutdurken 1808–1809 är ett nervkittlande strategispel om finska kriget.

För drygt två hundra år sedan stod det svenska riket mitt uppe i brinnande krig. Som en följd av kriget började rikets östra riksdel, Finland, tillhöra Ryssland.

Finska kriget markerar på sätt och vis ett slut på den svenska eran, men samtidigt finns skäl att komma ihåg arvet efter den svenska tiden – bland annat det svenska språket och en stor del av rättssystemet – är kvarlevor från tiden då Finland kallades Sveriges Österland.

 

Varför blev det krig?

I början av 1800-talet härjades Europa av krig på flera fronter. Kejsar Napoleon av Frankrike smidde storslagna planer på att göra Frankrike till Europas mäktigaste land. Han gick från seger till seger på det europeiska fastlandet, och så småningom var Rysslands kejsare Alexander tvungen att sluta fred med Frankrike. Det enda hotet mot Napoleons planer var Storbritannien som fortfarande kontrollerade världshaven.

Sommaren 1807 möttes Napoleon och Alexander i Tilsit, som ligger på gränsen mellan det som i dag är Kaliningrad och Litauen. De slöt fred och delade upp Europa i varsitt intresseområde, ett franskt och ett ryskt. Ryssland gick med i Napoleons kontinentalblockad mot Storbritannien, och Alexander förband sig att också tvinga med Sverige i blockaden. Avsikten var att isolera Storbritannien från resten av Europa. I avtalet bestämdes inget om Finland, som var en del av det svenska riket, men i praktiken fick den ryske kejsaren fria händer. Sverige vägrade att gå med i blockaden, och snart stod kriget för dörren.

Vintern 1808 var bitande kall. Kylan plågade de ryska soldater som samlats vid gränsen till Finland. På morgonen söndagen den 21 februari gick de ryska trupperna, utan krigsförklaring, över gränsen. Kriget skördade snart sina första offer på båda sidorna, och de ryska trupperna avancerade in i Finland.

PDF iconKrigsberättelsernas väg_in i skolböckerna – eller bygget av en finländsk identitet

 

Spela webbspelet Krutdurken 1808–1809

Klicka här för att öppna spelet.

Webbspelet Krutdurken 1808–1809 är ett nervkittlande strategispel om finska kriget. Din uppgift är att ta befälet över de svenska trupperna, fatta kloka beslut för ditt land och ha roligt på kuppen! Så, bästa befälhavare, stig in i Krutdurken, din tidsmaskin till finska kriget!

OBS! För att kunna spela spelet behöver du Flash Player, version 9 eller nyare. Programmet kan laddas ner gratis.