Tietoa SLS:n digitaalisesta aineistosta

SLS:n verkkosivuilla on eri tavoin esitettyä digitaalista aineistoa.

Flickr-palvelun albumeissa olevia kuvia voi ladata ja käyttää vapaasti. Kuvissa esitellään muun muassa jo kadonnutta Helsinkiä. Mukana on otoksia J. L. Runebergista ja hänen perheestään, Edith Södergranista, Zacharias Topeliuksen perhekuvia, valokuvaaja Karl Emil Ståhlbergin ateljeemuotokuvia ja paljon muuta. Yksi albumeista on nimeltään Tuntemattomat paikat – tunnistatko, mistä kuvat on otettu?

Verkkonäyttelyissä esitellään eri ihmisiin, paikkoihin tai teemoihin liittyvää arkistoaineistoa. Valokuvaaja Karl Emil Ståhlbergin näyttelyssä kerrotaan valokuvan kehityksestä ja muuttuvista kuvista eli 1800-luvun kuvamanipulaatioista. Valokuvanäyttely Vaasa ennen ja nyt esittelee Vaasassa sijaitsevia ajan myötä muuttuneita kohteita; Kaupunkikävelyllä pääset paikkoihin, joilla on erilaisia epävirallisia nimiä ja Sata vuotta matkailua sisältää 1900-luvun matkailuun liittyviä arkistokuvia. Luettavana on myös parikymmentä kirjailijamuotokuvaa. Esiteltävillä kirjailijoilla on kaikilla oma arkisto SLS:ssä. Heidät on huomioitu SLS:n verkkosivuilla kunkin kirjailijan juhlavuoden kunniaksi.

Digitaaliset humanistisen alan verkkojulkaisut ovat informatiivisia kokonaisuuksia, joissa digitalisoituun raakamateriaaliin on liitetty hakutoimintoja. Tarkoituksena on kuvailla, visualisoida ja analysoida humanististen tieteiden alan digitaalista dataa. Verkkojulkaisut on suunnattu asiantuntijoille, tutkijoille ja muille käyttäjille jotka haluavat runsasta sekä erilaisia hakutoimintoja sisältävää tutkimusaineistoa. Verkkojulkaisuissa esitellään Albert Edelfeltin kirjeitä, Zacharias Topeliuksen kirjoituksia, suomenruotsalaisia asutusnimiä, Suomen ruotsinkielistä kansanrunoutta ja Spara talet -projektia.

SLS:n digitaalinen arkistoaineisto on käytettävissä myös kansallisen Finna-hakupalvelun ja EU:n digitaalisen Europeana-kirjaston kautta.