SLS – tieteellinen seura

Foto: SLS/Janne Rentola

Svenska litteratursällskapet i Finland r.f. (SLS) on vuonna 1885 Johan Ludvig Runebergin muistoksi perustettu tieteellinen seura. Johtavien kulttuurihenkilöiden mielestä tarvittiin järjestö, joka säilyttäisi Suomen ruotsinkielistä kulttuuriperintöä ja välittäisi sitä eteenpäin. Samalla haluttiin myös vahvistaa ruotsinkielisten identiteettiä ja lisätä tietoa omasta kulttuurista.

SLS:n tärkein tavoite on edelleen kerätä, työstää ja julkistaa tietoa Suomen ruotsalaisesta kulttuurista ja kulttuuriperinnöstä. Tehtävämme on myös tukea ruotsin kielen ja ruotsinkielisen kirjallisuuden tutkimusta Suomessa ja edistää kotimaista kirjallista toimintaa jakamalla palkintoja ja apurahoja.

SLS:llä on noin 1 000 jäsentä. Yhdistys on avoin kaikille toiminnasta kiinnostuneille.

  • SLS:llä on toimintaa neljällä sektorilla: arkisto, tutkimus, kustannustoiminta ja varallisuuden hoito. Seuralla on noin 100 työntekijää Helsingissä ja Vaasassa. Toiminnan mahdollistavat yksityishenkilöiden lahjoitukset.
  • SLS julkaisee tieteellistä kirjallisuutta humanististen tieteiden ja yhteiskuntatieteiden aloilta.
  • SLS:n arkisto tallentaa ja dokumentoi Suomen ruotsinkielistä kulttuuria, kieltä ja perinteitä sekä ylläpitää tieteellistä kirjastoa.
  • SLS on yksi suurista ruotsinkielisen humanististen tieteiden ja yhteiskuntatieteiden tutkimuksen yksityisistä rahoittajista Suomessa. SLS myöntää apurahoja ja tukea hakemusten perusteella.
  • SLS:lle lahjoitetut varat muodostavat yhden Suomen suurimmista yleishyödyllisiin tarkoituksiin osoitetuista rahastokokonaisuuksista. SLS omistaa myös Svenska kulturfondenin rahastovarallisuuden. 
  • SLS jakaa vuosittain kirjallisuuspalkintoja ansioituneille kaunokirjallisuuden ja tieteellisen kirjallisuuden tekijöille.