Ny bok: Okänt album av poeten Elmer Diktonius ges ut
5.12.2018

Ny bok: Okänt album av poeten Elmer Diktonius ges ut

Ett tidigare opublicerat album med verser och fotografier av modernisten Elmer Diktonius ges nu ut som faksimil. Albumet, med titeln ”birgittas bilderbok knäppt och knåpad av farbr. d.”, gav han som gåva till omkring femåriga Birgitta Enckell i början av 1930-talet. Den barnkäre Diktonius var god vän med Birgittas familj och särskilt hennes far, författaren och konstnären Rabbe Enckell.

Elmer Diktonius (1896–1961) var modernistisk författare, kritiker och kompositör – expressionist, tidningsman och en av Finlands främsta diktare. Hans lekfulla album består av tjugo svartvita fotografier med tillhörande verser. Diktonius har i fotografierna fångat idyllen och lantlivet på Åland, där han vistades flera somrar. ”birgittas bilderbok” är också en absurdistisk diktsamling med ett modernistiskt formspråk, som ovanligt nog är skriven för ett barn. Birgitta Enckells (g. Parland, 1926–2018) unika barndomsminne kastar ett kompletterande ljus över den finlandssvenska modernismens historia omkring 1930.

Bokens inledning och kommentarer är skrivna av litteraturvetaren Per Stam, huvudredaktör för Henry Parlands Skrifter och August Strindbergs Samlade Verk.

Läs mer här: birgittas bilderbok


Bild: En sida ur Elmer Diktonius album ”birgittas bilderbok knäppt och knåpad av farbr. d.”