Kirjasto

Böcker i SLS bibliotek. Foto: SLS/Janne Rentola

SLS:n kirjasto on Suomen ruotsinkieliseen kulttuuriin erikoistunut tieteellinen kirjasto, jonka kokoelmissa on sekä uutta että vanhaa humanistisen alan kirjallisuutta. Edistämme aktiivisesti erityisesti oman erikoisalamme eli kirjahistorian tutkimusta ja koulutusta. SLS:n kirjastossa on useita kirjahistoriallisesti arvokkaita kokoelmia ja suuri kokoelma pienpainatteita eri aikakausilta. Kirjastolla on toimipisteet Helsingissä ja Vaasassa.

Kokoelmat Helsingissä sisältävät kirjahistoriaan, kansatieteeseen, folkloristiikkaan, kirjallisuus- ja kielitieteeseen sekä henkilö- ja kulttuurihistoriaan liittyvää kirjallisuutta. Kaunokirjailijoista keskeisessä asemassa ovat varsinkin Johan Ludvig Runeberg, Zacharias Topelius ja suomenruotsalaiset modernistit.

Kokoelmat Vaasassa sisältävät paikallishistoriaan, kansatieteeseen, folkloristiikkaan ja kansanmusiikkiin liittyvää kirjallisuutta. Vaasassa on myös ääni- ja nauhoitearkisto, jossa on enimmäkseen ruotsalaista ja suomenruotsalaista kansanmusiikkia.

Aineistoa voi käyttää tutkijasalissa ja tietopalvelun kautta. Ennen kirjastokäyntiä kannattaa olla yhteydessä SLS:n asiakaspalveluun, koska osa kirjallisuudesta täytyy tilata edellisenä päivänä.