SLS ger ut den första biografin över modernisten Gunnar Björling
20.4.2018

SLS ger ut den första biografin över modernisten Gunnar Björling

”Mitt språk är ej i orden.” Gunnar Björlings liv och verk är den första biografin över den finlandssvenske författaren Gunnar Björling (1887–1960). Björling, som i dag ses som en av de främsta litterära modernisterna, fick under sin livstid kämpa för att nå uppskattning och förståelse.

I biografin skildras hur han trots refuseringar och andra motgångar fortsatte arbeta enligt sin övertygelse och blev en central aktör och mentor för andra författare och konstnärer från hela Norden. Läsaren får också ta del av andra sidor av Björlings liv och bland annat möta honom som ung socialist, aktivist och filosof, läsa om hans förberedelser för en tänkt lärarbana, om hans ekonomiska bekymmer och om hans umgänge i de litterära kretsarna i Helsingfors. 

För första gången behandlas också Björlings homosexualitet och förälskelser i ljuset av tidigare okänt material. Biografin bygger på omfattande forskning i arkiv i Finland och Sverige, intervjuer med personer som kände Björling och övriga tryckta och otryckta källor.

I Sverige utkommer boken på Appell förlag.

Läs mer om boken här

Köp boken i Vetenskapsbokhandeln