Kommande utgivning


Elmer Diktonius
birgittas bilderbok
knäppt och knåpad av farbr. d.

Inledning och kommentarer av Per Stam.

I birgittas bilderbok får vi ta del av ett tidigare opublicerat album med fotografier och verser av signaturen farbror d., närmare bestämt modernisten Elmer Diktonius. Albumet har tillkommit omkring 1930 och sammanställdes som gåva till den lilla flickan Birgitta Enckell. Den barnkäre Diktonius var god vän till Birgittas familj och fadern Rabbe Enckell. Det unika med bilderboken är att den är skriven explicit för ett barn och att den är både en lekfull absurdistisk fotobok och en diktsamling. Landskapet som fångats på bild är åländsk sommaridyll, som var Diktonius sommarviste.

Ca 70 s., inbunden, cirkapris 15 euro, utkommer i december, ISBN 978-951-583-459-1
 

Raimo Savolainen
Med bildningens kraft
J. V. Snellmans liv

Johan Vilhelm Snellman hade många roller: som ung politiskt aktiv student, tidningsman, europeisk filosof, kulturresenär, rektor, professor, senator, lantdagsman, make och familjefar. Raimo Savolainen tecknar ett mångsidigt och träffsäkert porträtt av en kritisk iakttagare och visionär med breda nätverk såväl i hemlandet som utomlands. Samtidigt ger boken nya perspektiv på vårt lands bildningshistoria och på en tid när Finland var mer europeiskt än någonsin. Boken är en förkortning av det finska originalet Sivistyksen voimalla (Edita Publishing).

Ca 700 s., inbunden, illustrerad, övers. Pertti Hakala & Leif Pietilä, cirkapris 48 euro, utkommer i februari 2019. ISBN 978-951-583-442-3

 

Författaren Topelius – med historien mot strömmen

Red. Pia Forssell & Carola Herberts

I antologin som utges med anledning av Zacharias Topelius 200-årsjubileum presenteras olika perspektiv på romanförfattaren, folkbildaren, historikern, akademikern, dramatikern och sagoberättaren. Artiklarna behandlar Topelius språk och teman, analyserar gestaltningar och grepp och kartlägger influenser och reception.

Ca 200 s., häftad, illustrerad, cirkapris 25 euro, utkommer i mars 2019. ISBN 978-951-583-443-0

 

Digital utgivning

sls.fi > Utgivning > E-böcker

Alla böcker som SLS ger ut från och med 2018 ges också ut digitalt, som fritt tillgängliga e-böcker eller webbutgåvor.

 

Fredrik Hertzberg
”Mitt språk är ej i orden”
Gunnar Björlings liv och verk
Utkommit i april 2018
Publiceras som e-bok i november

 

 

SLS samarbete med Litteraturbanken i Sverige fortsätter på temat finlandssvensk litteratur. Vi ger ut det viktiga översiktsverket Finlands svenska litteraturhistoria I–II (1999, 2000) och flera böcker om centrala finlandssvenska författarskap ur SLS utgivning, bland annat 125-årsjubilaren Jarl Hemmer samt modernisterna Henry Parland, Gunnar Björling och Hagar Olsson. Allt är fritt tillgängligt, läs mer på litteraturbanken.se!

 

Hilma Granqvist arkiv

Den finlandssvenska antropologen Hilma Granqvist vistades i Palestina 1925–1931 och studerade de palestinska kvinnornas vardag i byn Artas. I Hilma Granqvists digitala arkiv görs hennes arkivmaterial stegvis tillgängligt. Den första delen utkommer i november och innehåller Granqvists dagböcker skrivna i Palestina 1930–1931.

 

Cd-skivor

 

Jepokryddona
Ein tridi
Folkmusik från Finlands svenskbygder 33

Ein tridi är Jepokryddonas tredje cd. Den bjuder på gammal bröllopsmusik från Jeppotrakten, nykomponerade låtar och folkpop. Många av melodierna ges nu för första gången ut på skiva. Jepokryddona är en ung finlandssvensk folkmusikgrupp från Nykarleby i Österbotten. Gruppen för vidare den starka menuett- och polskatraditionen från Jeppo. Ledare för Jepokryddona är Christine Julin-Häggman.

Cirkapris 18 euro, utkommer i november. Skivan publiceras också på streamingtjänster på webben. FMICD33

 

Lars Engstrand
Traditionella dansmelodier från Jeppo
Folkmusik från Finlands svenskbygder 32

Fiolspelmannen Lars Engstrand (f. 1942) är en spelman av den gamla stammen – självlärd, och med en repertoar som han lärt sig på gehör. Engstrand har spelat i Jeppo bygdespelmän sedan gruppen bildades 1972 och tidvis också i Vörå spelmansklubb. Sommaren 2006 tilldelades han mästerspelmanstiteln vid Folkmusikfestivalen i Kaustby. På den här skivan får vi höra ett urval traditionella menuetter och polskor från Jeppo, men också andra gamla bröllops- och dansmelodier.

Cirkapris 15 euro, utkommer i december. Skivan publiceras också på streamingtjänster på webben. FMICD32