3.2.2016 - 16:32
Nina Edgren-Henrichson

Informellt i Sverige, rakt på sak i Finland

Pensionsmyndigheternas språk under lupp

– Jag är intresserad av hur man kan uttrycka saker och ting på ett enkelt och begripligt sätt, säger Eveliina Tolvanen som förklaring till att hon började undersöka hur myndigheter uttrycker sig i informationen till medborgarna. I sin doktorsavhandling i nordiska språk analyserar hon hur Folkpensionsanstalten (FPA) i Finland och Pensionsmyndigheten i Sverige skriver om pensioner på webben.

22.1.2016 - 17:34
Elisabeth Stubb

Vid SLS arkiv håller vi som bäst på att i samarbete med Finlands Nationalgalleri publicera konstnären Albert Edelfelts brev, konstverk och skisser på webben. I återkommande inslag kommer redaktionen för Albert Edelfelts brev att blogga om ämnen som anknyter till den värld som träder fram i den elektroniska brev- och konstutgåvan.

Publiceringen av arkivmaterial på webben för till sin spets många av de aspekter som berör arkivverksamhet i allmänhet. Mer eller mindre medvetet handlar det om att göra ett material så tillgängligt som möjligt utan...

7.1.2016 - 15:09
Nina Edgren-Henrichson

– Han var decennier före sin tid
Om sociologen Edvard Westermarcks arbete för liberaliserad äktenskaps- och sexuallagstiftning

Niina Timosaari, idé- och lärdomshistoriker vid Uleåborgs universitet har under de senaste åren umgåtts flitigt med sociologen, socialantropologen och moralfilosofen Edvard Westermarck. Hon har undersökt hur Westermarck med hjälp av sin forskning tog ställning för kvinnors rättigheter och argumenterade för reformer i äktenskaps- och sexuallagstiftningen.

22.12.2015 - 17:24
Elisabeth Stubb

Julen 1874 hade ett antal finländare i Paris kommit överens om att fira julafton tillsammans. Det var konstnärerna Albert Edelfelt och Adolf von Becker, estetikstudenten Rafael Hertzberg, den blivande operasångaren Filip Forstén, skriftställaren och affärsmannen Anders Ramsay, orientalisten Karl Eneberg och arkitekten Karl Alfred Caveen. I ett brev till sin mor berättar Albert Edelfelt om festligheterna.

På aftonen begav vi oss, Hertzberg och jag, till Rue Pelletier och köpte på vägen en massa skräp till julklappar åt de andra, bland annat en trumpet för Filip, emedan han har...

8.12.2015 - 13:28
Nelly Laitinen

SLS arkiv har under hösten provat på ett nytt koncept, nämligen minnescaféer. Tanken var att med arkivet som utgångspunkt umgås på ett informellt sätt kring ett givet tema. Temat för hösten var också mycket tacksamt, nämligen mat. Det finns väldigt mycket att säga om mat! Mat framkallar minnen och associationer, idéer och frågor. Det var också fritt fram för deltagarna att visa upp något recept eller en speciellt kär kokbok, eller rentav bjuda på något att äta.

Den första träffen ägde rum den 7.10 och då pratade vi om favoritrecept och kokböcker. Vi...

3.2.2015 - 15:47
Pia Forssell

Arabia felix, lyckliga Arabien, har Jemen kallats sedan antiken. I dag har de shiitiska houthi-rebellerna ockuperat huvudstaden Sanaa. Både presidenten och premiärministern hotar med att avgå eller har redan avgått, medan Al Qaida och IS tar för sig under rådande maktvakuum. Jemen är nu Mellanösterns minst utvecklade land och hälften av befolkningen saknar mat och rent vatten.

Hur annorlunda beskriver inte en tysk reseskildrare Sanaa på 1830-talet: Imamen av Sanaa är Jemens mäktigaste furste och imamatet är ”det egentliga lyckliga...

15.9.2014 - 13:07
Nelly Laitinen

Arkivet har nyligen fått in ett nytt arkiv som fått namnet Karin Smirnoffs arkiv . Namnet syftar faktiskt på två personer, nämligen på August Strindbergs dotter, författaren Karin Strindberg (1880–1973, gift Smirnoff) och hennes dotter Karin Smirnoff (1914–1993, gift Strindberg). Karin Smirnoff d.y. gifte sig med Erik Strindberg, som var adoptivson till morbror Hans Strindberg, ett av August Strindbergs och finländska Siri von Essens tre barn (Karin, Greta och Hans).

Arkivet innehåller anteckningsböcker, kalendrar, ett manuskript av Karin Smirnoff d.ä., Karin...

5.4.2013 - 10:22
Maria Miinalainen

Författaren och litteraturkritikern Mirjam Irene Tuominen föddes i Kajana 1913 och skulle ha fyllt 100 år den 19 april. Hennes arkiv finns i Historiska och litteraturhistoriska arkivets samlingar och vi uppmärksammar henne med en utställning i SLS auditorium på Riddaregatan 5. På vår webbplats kommer vi också att lägga ut ett författarporträtt.

Mirjam Tuominens kritikerrosade novellsamling Tidig tvekan utkom 1938. Efter debuten gav hon ut flera novellsamlingar, en betraktelsebok och essä- och prosasamlingar. Hon övergick till lyriken med diktsamlingen Under jorden...

8.2.2013 - 16:36
Sarah Hagstrom

Den som har deltagit som utställare på en mässa vet att det krävs en minutiös planering flera månader på förhand innan utställningen blir verklighet. Allt från budget och marknadsföring, till inredning och färg på mässmonterns golv och väggar ska planeras. Att bygga upp en mässa innebär en imponerande logistik där ett landskap av montrar i olika storlekar och med olika teman sakta men säkert tar form. Den 25–26 januari 2013 arrangerades läromedelsmässan EDUCA i mässcentret i Böle. Från SLS deltog Nelly Laitinen (Historiska och...

1.2.2013 - 13:40
Maria Miinalainen

Arkitekten Alfred Alexandrovitj Parlands 170–175-årsjubileum firas som bäst i Sankt Petersburg. Det är han som ritat Uppståndelsekyrkan som även kallas Kyrkan av blodet. Tsar Alexander II skadades dödligt av ett anarkistattentat 1881 och kyrkan är byggd till hans ära på denna plats. En bit av den gata tsaren mördades på har infogats i kyrkan. Grundstenen murades 1883 men kyrkan blev färdig först 1907, under Nikolaj II tid.

Alfred Parland (1842–1919) uppmärksammas med en konsert, en konferens, ett seminarium – där jag deltog med en presentation av arkivet – och senare i år blir det...